Δημοσιεύτηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2025
Η Λάρνακα είναι πλέον η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030, ολοκληρώνοντας μια μακρά και απαιτητική διαδικασία διεκδίκησης που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Με τη σημερινή απόφαση, η πόλη περνάει στο στάδιο της προετοιμασίας, όπου το όραμα της υποψηφιότητας καλείται να μετατραπεί σε πραγματικές δράσεις, έργα και πολιτιστική ανάπτυξη.
Η πορεία προς την επιλογή: Από τις πρώτες υποψηφιότητες στη βραχεία λίστα
Το ταξίδι άρχισε στις 18 Δεκεμβρίου 2023, όταν το Υφυπουργείο Πολιτισμού κάλεσε τους δήμους της Κύπρου να καταθέσουν υποψηφιότητες για τον θεσμό. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τον Δεκέμβριο του 2024, πέντε πόλεις είχαν εκφράσει ενδιαφέρον: Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Κούριον και Αγία Νάπα.
Οι φάκελοι αξιολογήθηκαν από μια δωδεκαμελή διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, διορισμένη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την Υφυπουργό Πολιτισμού. Μεταξύ των μελών βρίσκονταν οι Suvi Innilä, Else Christensen-Redzepovic, Jorge Cerveira Pinto, Erni Kask, Tanja Mlaker, Matthias Ripp, Anthony Attard, Jelle Burggraaff, Hrvoje Laurentia, καθώς και τα δύο κυπριακά μέλη, Αθηνά Αριστοτέλους Κληρίδου και Μάριος Ιωάννου Ηλία, ενώ ο Ανδρέας Κονδύλης απουσίαζε δικαιολογημένα.
Από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2025 οι υποψήφιες πόλεις παρουσίασαν τα οράματα και τα σχέδιά τους στη Λευκωσία. Μετά από τρεις ημέρες παρουσιάσεων και συζητήσεων, η επιτροπή ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα: Λάρνακα και Λεμεσός προκρίθηκαν στην τελική φάση.
Ακολούθησε ένα εντατικό διάστημα προετοιμασίας, με τις δύο πόλεις να καταθέτουν τους αναθεωρημένους φακέλους τους το φθινόπωρο του 2025. Στην τελική αξιολόγηση, που πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Δεκεμβρίου 2025, η επιτροπή προχώρησε σε επιτόπιες επισκέψεις, συναντήσεις, παρουσιάσεις και συνεδρίες ερωτήσεων, πριν ανακοινώσει τη Λάρνακα ως την πόλη που θα φέρει τον τίτλο το 2030.
Το όραμα της Λάρνακας: «Common Ground»
Η υποψηφιότητα της Λάρνακας αναπτύχθηκε από τον οργανισμό Larnaka 2030, στηριγμένη στην έννοια του «Common Ground» — ένα κοινό έδαφος όπου συναντιούνται κοινότητες, άνθρωποι και εμπειρίες. Με καλλιτεχνική διευθύντρια την Κέλλυ Διαπούλη, η πόλη επένδυσε σε δράσεις που έφεραν κοντά κατοίκους, δημιουργούς και φορείς, όπως τα Mahalart, Larnaka Biodesign Festival και Care Festival, ενώ διαδικασίες συνδημιουργίας συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που έχει την ανθρωπιά και τη συνύπαρξη στο επίκεντρο.
Την ίδια στιγμή, ο αστικός μετασχηματισμός της δυτικής Λάρνακας — ιδιαίτερα στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων — δημιουργεί το έδαφος για νέους πολιτιστικούς χώρους και αναβαθμισμένο παραλιακό μέτωπο, στοιχεία που εντάσσονται οργανικά στην προοπτική της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Η υποψηφιότητα της Λεμεσού: «Understory»
Η Λεμεσός παρουσίασε το «Understory», μια πρόταση με επίκεντρο τη συμμετοχή, την ισότητα στην πρόσβαση και την επανανοηματοδότηση της πόλης μέσα από την καθημερινότητα των κατοίκων της. Με την Ελεάνα Αλεξάνδρου στην καλλιτεχνική διεύθυνση, η Λεμεσός προώθησε εκτεταμένες συμμετοχικές δράσεις, όπως η πρωτοβουλία «Εκεί Έξω Μαζί», οι ανοιχτές συνελεύσεις «10 10 100» και το Making Democracy, ενώ η χαρτογράφηση δημιουργών και φορέων άνοιξε τον δημόσιο διάλογο για την πολιτιστική πολιτική της πόλης.
Παρότι η Λεμεσός δεν κέρδισε τον τίτλο, η δυναμική που αναπτύχθηκε γύρω από την υποψηφιότητα δημιούργησε σημαντικές βάσεις για τον μελλοντικό πολιτιστικό της σχεδιασμό.
Τι αρχίζει τώρα για τη Λάρνακα: Η διαδρομή μέχρι το 2030
Με την επίσημη ανακήρυξη, η Λάρνακα μπαίνει στην κρίσιμη φάση της προετοιμασίας. Τα επόμενα χρόνια θα καθοριστούν:
- το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα,
- οι ομάδες παραγωγής και διαχείρισης,
- οι συνεργασίες με ευρωπαϊκούς και τοπικούς φορείς,
- το διοικητικό και οικονομικό πλαίσιο του θεσμού.
Η κρατική χρηματοδότηση — αυξημένη από 6 σε 10 εκατομμύρια ευρώ — καλύπτει λειτουργικά και διοικητικά έξοδα, καθώς και μεγάλο μέρος των δράσεων. Παράλληλα, η Λάρνακα θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, εφόσον υλοποιήσει επιτυχώς τις δεσμεύσεις του θεσμού.
Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχιστεί συστηματικά, με αξιολογήσεις, εκθέσεις προόδου και καθοδήγηση σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο — σε πλατείες, γειτονιές, πολιτιστικές υποδομές και ανοικτές δομές — ώστε οι κάτοικοι να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα που διαμορφώνεται.
Μια νέα εποχή για τη Λάρνακα
Η διεθνής αυτή διάκριση δεν αποτελεί απλώς μια τιμητική αναγνώριση· είναι μια υπόσχεση για το μέλλον. Με το 2030 να βρίσκεται πλέον στον ορίζοντα, η Λάρνακα έχει την ευκαιρία να μεταμορφωθεί πολιτιστικά, κοινωνικά και αστικά, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα που θα ανήκει όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά — κυρίως — στους ανθρώπους της.
Σχετικά
60+ ακυρώσεις πτήσεων από και προς την Κύπρο
Μεταξύ των ακυρωμένων πτήσεων περιλαμβάνονται και πτήσεις που δεν αφορούν προορισμούς της Μέσης Ανατολής
Ξέρεις τι να κάνεις σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;
Συστάσεις προς τους πολίτες από την Πολιτική Άμυνα
Η EasyJet ακυρώνει πτήσεις προς την Κύπρο μέχρι την Πέμπτη
Ποια δρομολόγια αφορούν οι ακυρώσεις
Ακυρώνονται πτήσεις από την Κύπρο για τη Μέση Ανατολή
Προσωρινή αναστολή πτήσεων σε Ισραήλ, το Ντουμπάι, το Άμπου Ντάμπι και το Αμμάν
Κάτι νέο (και πολύ χρήσιμο) έκανε την εμφάνισή του στα Αγρίδια
Ένα σύστημα πρόληψης και προστασίας της ευρύτερης περιοχής από πυρκαγιές
Αυτοί είναι οι κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2026, σύμφωνα με την Telegraph
Από τα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι τα απομονωμένα νησιά, η Ελλάδα συνδυάζει ιστορία, φύση, γαστρονομία και έντονη πολιτιστική ζωή
Το νέο εντυπωσιακό instagrammable spot που κλέβει τις εντυπώσεις δίπλα στη θάλασσα
Πού θα το βρεις για να φωτογραφηθείς!
Οι πιο ωραίες διαδρομές για ταξίδι με τρένο στην Ευρώπη
Όσοι αγαπάτε τα ταξίδια με τρένο, αυτές οι νέες διαδρομές είναι για εσάς.
Ξέρεις πού βρίσκεται το πρώτο Tiny Forest στην Κύπρο;
Ανοίγει τον δρόμο για περισσότερο πράσινο στις πόλεις
Πώς τα social media άλλαξαν για πάντα τα φεστιβάλ φαγητού
Από τις λευκές τέντες στα μικρά τοπικά events: Η νέα εποχή των φεστιβάλ φαγητού